top of page

ORGANİK YEMEK NEDEN ÖNEMLİ:

Merhaba, yemek yemek gün içinde bizi en mutlu eden eylemlerimizden birisidir. Bir de tadı güzel, hoşumuza giden bir şeyler yiyorsak keyfimize diyecek olmaz. Ne yiyeceğimize karar verirken acaba öncesinde neleri aklımızdan geçiriyoruz. Çok büyük olasılıkla önce canımızın ne istediğine odaklanıyoruzdur. Ana öğün bir yemek mi atıştırmacalık bir şey mi, yoksa sadece biraz keyif olsun diye tatlı bir şeyler mi?

Bir adım ötesinde belki yiyeceğin kalitesi, hazırlandığı koşullar, lezzeti, içindekilerin neler olduğu gibi ayrıntıları düşünebiliriz. Biraz daha o günlerde kilo kontrolü yapmaya dikkat ediyorsak biraz da kalorisine bakarız. Oysa yiyecek bir Bilgidir. Vücudumuza içinde genetik kodu olan ve sindirildikten sonra bütün hücrelerimize kan yoluyla servis yapılacak olan bir bilgi aldığımızı ve bize neler yapabileceğini hiç düşünmeyiz.

Ne yersen o olursun diye güzel bir söz var. Yeme eylemi çoğu kişi için sadece yeme anında kendisine yaşattığı haz ile bağlantılı ama ben bir hekim olarak sindirimden sonra ki fazı da en az yenildiği an kadar önemsiyorum.

Yediğimiz gıda organik değilse, şu ihtimalleri taşıyor demektir: Genetiği ile oynanmış tohumdan yetişmiş olabilir ve zararlı kimyasallarla ilaçlanmış olabilir. Bu gıdayı ne kadar yıkasanız da atamadığınız kimyasallar hücrelerinize kadar ulaşır. Hatta bazı tohumlar, kendi bünyesinde ilaçları barındırır yani kabuğunu soysanız bile tam olarak yok edemezsiniz. Genetiği değişen bu ürünün içerdiği bilgiyi, vücut sindirdikten sonra tam anlayamadığı için, yabancı gibi görür ve tanımadığı bu bilgiye savunma hücrelerini aktifleyerek yönlendirir. Vücutta için için bir reaksiyon başlar, biz buna Enflamasyon diyoruz. Mikropsuz iltihap da denilen bu durum uzun yıllar içinde Alzheimer, kanser, kalp ve damar hastalıkları, alerjik hastalıklar, cilt ve diğer sinir hastalıkları, otoimmün hastalıklar, sindirim sistemi yakınmalarından sorumlu olacaktır. Bunun en büyük nedeni de barsakta, bizim yararımıza çalışan pek çok olumlu bakterinin yok olmasına, sayısının azalıp, tam tersi kötülerinin artışına neden olmasıdır. Aşırı geçirgen barsak sendromu denilen bu durum vücuttaki pek hastalığın temelini atmakta ilk basamağı oluşturur.

Ayrıca bu tarz yapılan tarımda, toprak da sürekli ilaçlandığı ve hep aynı ürünler üst üste ekildiği için toprak da aynı barsamızdaki gibi kendi içindeki mikroorganizma çeşitliliğini kaybeder. Bu da bizim yediğimiz şeylerin içinde bize faydalı olan besin öğelerinin çok az bulunması anlamına gelir. Yani yeriz ama, gerçek anlamda almamız gereken vitamin, mineral, koruyucu besin kaynaklarını alamayız.

Organik beslenenler bilirler, o nedenledir ki organik gıdaların tatları, lezzetleri ve görüntüleri organik olmayanlardan oldukça farklıdır. Aynı zamanda organik gıdaların çoğu mevsimde yetişen ürünlerdir.

Hadi gelin bir deneme yapın, aynı sebzenin bir organik olanını bir de olmayanını deneyin. Onunla yemek pişirin. Lezzet de bile bu kadar fark eden bir durumun, sağlınız için neleri fark ettireceğine bir bakın. Sonra seçim sizin.

Sağlık yatırımı ileriye dönük bir yatırımdır kıymetini daha sağlıklı olarak ve çok az hastalanarak anlayabilirsiniz. Kendinize gereken önemi lütfen verin.



24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page