top of page

GIDA ZEHİRLENMESİ BULAŞICI MI? İNSANDAN İNSANA GEÇER Mİ?

Gıda zehirlenmesinin bulaşıcı olup olmadığı, zehirlenmeye yol açan bakteri, virüs veya parazite bağlıdır. Gıda zehirlenmesi, kontamine gıdaların (mikroorganizma barındıran gıdalar) tüketilmesiyle gerçekleşir. Gıda zehirlenmesinin en yaygın sebebi bakteri, virüs ve parazitlerdir. Zehirlenme bulantı, kusma, ishal ve karın krampları gibi belirtilere sebep olabilir. Bazı gıda zehirlenmesi vakaları insandan insana bulaşabiliyor. Gıda zehirlenmesinin insandan insana geçip geçemeyeceğini belirleyen, zehirlenmeye yol açan bakteri, virüs veya parazitin tipi. Ancak gıda zehirlenmesinin “bulaşıcı” olması, bunun her zaman kişiden kişiye bulaşması anlamına gelmiyor. Özellikle Salmonella ve E.coli’nin neden olduğu zehirlenmeler, hayvanlardan insanlara geçiyor.

Bazı kaynaklara göre gıda zehirlenmesi, yalnızca kontamine gıdalar nedeniyle yaşanmıyor. Enfekte kişilerin vücut sıvılarına maruz kalmak da zehirlenmeye yol açabiliyor.

Peki Nasıl önlem alabiliriz?

Genel bir tavsiye olarak, gıda zehirlenmesi geçiren biriyle aynı ortamda bulunduğunuzda dikkat etmekte fayda var. Ortak tabaktan yemekten ve aynı tabak, çatal, kaşık, bıçak veya bardağı kullanmaktan kaçınmak yerinde bir önlem olabilir.

Gıda zehirlenmesi geçiren kişiler de hastalık geçene kadar evde istirahat etmeli, başkasının yiyeceği gıda ve içeceklere temas etmemeli, kullandıkları yeme-içme gereçlerini dezenfekte etmelidir.

Sağlıklı günler...



20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page