top of page

BEYİN İÇİN EN FAYDALI 6 YİYECEK!!!



Tıpkı bağırsak ve beyin arasındaki ilişki gibi, beslenme ve zihinsel sağlık arasında da güçlü bir ilişki vardır. Beyin için en faydalı 6 yiyeceğin ne olduğunu biliyor musunuz? Gelin yakından bakalım…

Beslenme psikiyatristi ve beyin uzmanı olan, Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi Dr. Uma Naidoo’nun CNBC’de yayınlanan makalesine göre, beynin kapasitesini en iyi şekilde kullanmayı sağlayacak bazı özel gıdalar bulunuyor.

Yüzlerce hastadan edindiği deneyimlere göre beynin iyi çalışmasını sağlayan yiyecekleri insanların yeterince tüketmediğini söyleyen Dr. Naidoo, bu ürünleri beslenmenize katarak modunuzu yükseltebilir, hafızanızı güçlendirebilir ve beyninizin tam kapasitede çalışmasını sağlayabilirsiniz…

İşte Dr. Naidoo’ya göre beyin için en faydalı 6 yiyecek…

1 - Baharatlar

Lezzet katmanın yanında baharatlar antioksidan özelliğe sahiptir. Yani, dokulara zarar veren oksidatif strese karşı korur ve serbest radikaller adı verilen zararlı bileşiklere karşı mücadele eder.

En sevdiğim baharatlardan biri zerdeçal. Anksiyeteyi azaltmakta oldukça etkili. Zerdeçaldaki aktif bileşen olan turmerik, anksiyeteyi azaltabildiği gibi beynin kimyasını değiştirerek beyindeki hipokampüs bölgesini koruyor.

Safranı da sevdiğimi söylemeliyim. 2013 yılında yapılan, daha önce yayınlanan 5 çalışmanın sonuçlarının değerlendirildiği bilimsel bir araştırmaya göre, safran tüketmek depresyon belirtilerini belirgin şekilde hafifletiyor.


2 - Fermente yiyecekler

Fermente yiyecekler süt, sebze veya diğer çiğ ürünlerin, maya ve bakteri gibi mikroorganizmalarla uygun şartlarda bir araya getirilmesiyle üretilir.

Ayran, yoğurt ve turşu, ülkemizde de sevilerek tüketilen fermente ürünlerdendir. Dünyanın farklı bölgelerinde kimchi ve kombucha gibi farklı fermente ürünler de vardır. Bunların tümü, bağırsağın sağlıklı çalışmasına ve anksiyetenin hafiflemesine yardımcı olan canlı bakterileri içerir.

Fermente gıdalar beyin için de birtakım faydalar sağlar. 45 çalışmanın verilerine dayanan, 2016 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre fermente gıdalar hayvanlarda beyni korumakta, hafızayı geliştirmekte ve bilişsel düşüşü yavaşlatmaktadır.

Probiyotikçe zengin yoğurt, beslenmenizin önemli bir parçası olmalı!


3 - Bitter/Koyu Çikolata

Bitter çikolata, harika bir demir kaynağıdır. Demir, sinirleri koruyan kılıfın yapı taşıdır, aynı zamanda kendinizi iyi hissetmenizde etkili kimyasalların ve kimyasal yolların sentezini kontrol etmeye yardımcıdır.

2019 yılında 13 binden fazla yetişkinin yer aldığı bir çalışmada, düzenli olarak bitter/koyu çikolata tüketen yetişkinlerde depresyon riskinin %70 daha az olduğu belirlendi.

Bitter çikolata aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağıdır.


4 - Avokado

Avokado, beynin normal çalışması için oldukça önemli olan magnezyumu yüksek miktarda içerir.

Magnezyumun ajite depresyon tedavisi için kullanılmasına ilişkin ilk rapor 1921 yılında yayınlandı. Bu çalışmada 250 vakanın 220’sinde, başarılı sonuç alındı.

O tarihten itibaren depresyonun magnezyum eksikliğiyle bağlantısını gösteren çok sayıda araştırma yayınlandı. Hastalara 125 ile 300 miligram arası magnezyum tedavisi verilen bazı vaka çalışmalarında, bir haftadan daha kısa sürede majör depresyonun hızla iyileştiği görüldü.



5 - Kuruyemişler

Kuruyemişler, beynin iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları, vitaminleri ve mineralleri içerir.

Örneğin cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti inflamatuar ve antioksidan etkileri, düşünce ve hafızayı geliştirmede yardımcıdır.

Kuruyemişlerde kalori alımını sınırlı tutmak için aşırıya kaçmamak önemli. Günde bir bardağın dörtte biri kadarlık bir miktarı geçmeyen. Ara öğün veya atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.


6 - Yeşil yapraklı sebzeler

Birçok insan, yeşil yapraklı sebzeleri tüketmekten keyif almaz. Ancak yeşil yapraklı sebzeler E vitamini, karotenoid ve flavonoidleri içerir. Bu önemli besinler bilişsel düşüşe ve bunamaya karşı koruyucudur.

Yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda iyi bir folat kaynağıdır. Vitamin B9’un doğal formu olan folat, kırmızı kan hücresi oluşumunda önemlidir.

Folat eksikliğinin bazı nörolojik sorunların sebebi olduğu düşünülmektedir. Sinir iletici üretimide gerekli bir unsur olan folat, yeterli düzeyde alındığında bilişsel performans üzerinde faydalı etki göstermektedir.



64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page